Simpele en verrassende Vegan BBQ recepten

Het is prachtig weer en we kunnen de deur niet uit. Perfect moment om te experimenteren met Vegan BBQ gerechten.

Hieronder hebben we wat heerlijke Vegan BBQ gerechten voor je neergezet die makkelijk te maken zijn. Maar… goed nieuws! We zijn ook bezig met een Vegan BBQ box die je kan afhalen bij Sync Ok zolang het BBQ weer is. Deze zijn vanaf 29 april te bestellen en op te halen. 

Gegrilde romaine sla 

Ingrediënten: 
  • 2 kropjes romaine sla (levert 4 stukken op)
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Knoflook
  • Citroen
Instructies

Snij de romaine sla in de lengte door zodat de blaadjes aan elkaar blijven zitten. Smeer de snijvlakken in met olijfolie, peper en zout. Pers wat knoflook uit en wrijf op het snijvlak. Leg de sla met het snijvlak op de grill. Grill ongeveer 3 minuten en dan mag je best wel met de BBQ tang op even op de sla drukken zodat er mooie grill strepen in komen. Draai na 3 min om en grill nog 2 minuten op de andere kant. Knijp bij het serveren wat citroensap over de sla. De citroen is niet essentieel maar wel heel lekker en haalt de smaak echt op. 

Hele geroosterde knolselderij

Ken je het dat je al ver voor het BBQ feest start een heel mooi stuk vlees langzaam gaart op de grill? Dan wordt het heel mooi zacht en mals. Dat kan dus ook perfect met een knolselderij! Dit is niet snel klaar, maar wel makkelijk en heerlijk.

Ingrediënten 
  • 1 knolselderij van 1-1.5 kilo (hoe zwaarder hoe langer het duurt)
  • 1 bol knoflook
  • Verse tijm
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Aluminiumfolie
Instructies

Schrob de knolselderij goed schoon met water, verwijder de wortels en dep droog. Haal de teentjes knoflook uit de bol. De schilletjes kunnen erom blijven. Leg de knolselderij op een ruim stuk dubbelgevouwen aluminium folie en besmeer rondom met olie. Strooi er ruim peper en zout overheen en wrijf in met de takjes tijm. Leg de knoflookteentjes rondom de bol op het folie. Vouw het aluminiumfolie dicht rondom de hele bol. 

Leg de knolselderij op het rooster van de grill. Dit mag op een wat lagere temperatuur van 120-160 graden. Laat de knolselderij minimaal 3 uur garen. Verwijder na minimaal 3 uur de folie. Knijp de teentjes knoflook uit hun jasje en smeer de knolselderij ermee in. Laat de knol nog een uur garen op lage temperatuur (80-120 graden Celsius). Als je BBQ hoger staat, dan de knol weer inpakken en pas de laatste 15 minuten de folie eraf halen. Hou de knol dan goed in de gaten. 

Haal de knolselderij van grill en laat iets afkoelen. Snij vervolgens aan en serveer in plakken. Besprenkel eventueel nog met wat olie, peper en zout. 

Snelle tip: duurt dit je nou te lang dan kan je precies hetzelfde doen met een bloemkool. Dit duurt maar 45 min. Smeer die dan lekker in met een mengsel van 3 el olijfolie, 1 el komijnpoeder, 2 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder. 

 

Wil je een wat uitgebreider gemarineerd gerecht proberen?! Probeer dan het Sync Ok recept voor geglaceerde aubergine. De link vind je hier

Deze is ook prima op de BBQ te maken. Bij de eerste grill met het snijvlak op de BBQ zijn de aubergines klaar als ze iets zacht aanvoelen en het velletje wat gerimpeld is. Bij de tweede grill op de bolle kant (als ze geglaceerd zijn) kan je het zien als de glaze droog is. Je kan er natuurlijk altijd eentje proberen en weer terugleggen. Hij moet heerlijk zacht vanbinnen zijn. 

Natuurlijk zijn er ook groentes die gewoon met wat olie, peper en zout heerlijk zijn als ze geroosterd van de BBQ afkomen: schijfjes rode ui, courgette, partjes paprika, oesterzwammen. Harde groentes zoals wortels kan je beter vooraf alvast half gaar koken. Anders duurt het te lang.

 

Toetje van de BBQ: rocky road bananen in de schil

ook leuk met kinderen!

Ingredienten: 
  • 1 banaan pp
  • Chocolade stukjes
  • Marshmallow (vegan)
  • Stukjes koek/stroopwafel
  • alles wat je lekker lijkt
  • Voor volwassenen: een scheutje rum of likeur 43
  • optioneel: bolletje ijs
Instructies

Snij de banaan in de schil, in de holle kant in de lengte open. Snij hierbij wel de banaan open, maar niet de schil aan de achterkant. Vul de opening met de stukjes chocolade, marshmallow, koek en alles wat je lekker lijkt. Leg de bananen nu met de bolle kant op de BBQ zodat de vulling erin blijft zitten als het smelt. Laat 10-15 min liggen en serveer in zijn geheel met een bolletje ijs.