Recept: geglaceerde aubergine met tahin saus

Dit recept wordt de topper in je keuken! snel doordeweeks, maar ook speciaal bij een etentje en vooral heel lekker.

Geglaceerde aubergine met tahinsaus

Dit recept gaat echt een topper worden in je keuken! Het is supersnel klaar, zeker als je de overgebleven marinade hebt ingevroren, en heel lekker. Perfect voor nouja altijd eigenlijk. Omdat het zo snel is kan je het op een drukke doordeweekse dag maken, maar het is ook een niet alledaags gerecht wat leuk is voor een etentje met vrienden. 

Om het recept toegankelijk te houden heb ik voor de meeste ‘exotische’ ingrediënten ook een alternatief neergezet wat de meeste mensen wel in huis hebben. De tahinsaus is optioneel. Het gerecht is zonder ook heel lekker, maar dit geeft het net een beetje extra. 

Ingrediënten geglaceerde aubergine 2-4 personen

(wij eten 1 aubergine pp, maar een halve zou ook genoeg moeten zijn als je er bijgerechten bij maakt en bijv meerdere gangen eet)

  • 2 aubergines
  • 1 rode ui
  • 1/4 cup sojasaus (of tamari)
  • 1 el agave (of suiker)
  • 1 el lichte miso
  • 1 el sesamolie (of een andere olie die op hoge temperatuur verhit kan worden)
  • 2 tl rijstazijn (of witte wijnazijn, appelazijn kan ook maar verminder dan de suiker en verhoog het limoensap)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 – 1 el limoensap
  • Zout om te bestrooien
Ingrediënten tahin saus
  • 1/3 cup tahin
  • 1-2 el gember
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1/4 cup havermelk (of andere neutrale plantaardige melk)
  • 1 citroen
  • 1/2 el agave (of suiker)
Instructies

Snij de aubergines in de lengte door de helft. Bestrooi de snijvlakken flink met zout (geen zorgen dit spoelen we er straks weer af dus strooi maar lekker). Laat dit minimaal 10 min staan.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden celsius. 

Snipper de ui en de knoflook. Fruit deze aan in 1 el sesamolie. Voeg vervolgens de sojasaus, agave, rijstazijn, miso en limoensap toe. Laat dit op middelhoog vuur wat inkoken totdat het aan je lepel blijft hangen.

Spoel ondertussen de aubergines goed af onder stromend water en knijp een beetje uit. Snijd de aubergines diagonaal en kruislings in. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk deze met de overgebleven el sesamolie. Leg de aubergines met het snijvlak op de bakplaat en zet 15 min in de oven. 

Start alvast de tahin saus. Snipper de knoflook en rasp de gember. Fruit dit aan in een sauspannetje. Voeg vervolgens de havermelk, citroen en tahin toe. Laat dit op zacht vuur 15-20 min pruttelen. Je wil dat de smaken in elkaar trekken, maar absoluut niet dat het gaat koken. Als het gaat koken krijg je een korrelige geschifte saus.

Wanneer de aubergines uit de oven komen draai je ze om zodat ze met het snijvlak naar boven liggen. Nu smeer je de saus er rijkelijk op (ongeveer de helft). Zet de aubergines 15-25 minuten terug in de oven afhankelijk van de grootte. 

Zeef ondertussen de tahin saus zodat je een mooie gladde saus krijgt. Wanneer de aubergines uit de oven komen, leg je die op een bord en giet de saus in streepjes erover. Maakt het nog indrukwekkender met (zwarte) sesamzaadjes en/of granaatappelpitjes erover. 

* Krieltjes uit de oven met wat geplet korianderzaad en komijnzaad is heerlijk bij deze aubergines. Kook de krieltjes hiervoor beetgaar. Doe in een ovenschaal met wat olie of plantaardige boter, zout en de kruiden. Zet bij de aubergines in de oven wanneer die voor de 2e keer de oven in gaan.