Gemarineerde tempeh met groenten en rijst

Een heerlijk gerecht op tafel in een paar simpele stappen. Met gemarineerde en gebakken tempeh, paprika, prei en rijst. Benieuwd hoe ook jij dit kan maken?!

Gemarineerde tempeh met groenten en rijst

Kooktijd: 30 min + 30 min marineren

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pak tempeh van 300 gram
  • 3 rode paprika
  • 3 preien
  • 400 gram rijst naar keuze
  • Plantaardige olie/bakmiddel

marinade:

  • 1/2 cup sojasaus (120 ml)
  • 1 cup medium-droge sherry
  • 1/4 cup kerrie poeder
  • 3 el agave siroop
  • 1/2 el sambal of chili vlokken

Instructies

Meng allereerst de ingrediënten voor de marinade. Dit moet minimaal een half uur staan, maar hoe langer hoe beter. Dit kan je dus ook in de ochtend of de avond van tevoren al doen. Snij de tempeh in de breedte in plakken van 1 cm. Deze plakken halveer je in de breedte en snij je vervolgens in 4 stukken. Dan heb je reepjes van ongeveer 1x1x4 cm. Deze doe je in de marinade. Zorg dat ze onderstaan. Mocht dat niet zo zijn kan je nog een beetje marinade bijmaken.

Snij vervolgens de paprika in dunne reepjes en de prei in halve ringen. Doe wat plantaardig vet in een pan waar een deksel op kan. Als de pan goed warm is kan de groente erin. Bak de groente op hoog vuur even aan. Blus met een 1/4 cup marinade en doe vervolgens de deksel erop. Zet het vuur op middelhoge temperatuur en laat de groentes gaar stoven. Roer af en toe om. 

Kook de rijst ondertussen volgens de verpakking gaar. 

Zet een koekenpan klaar en doe hier ruim plantaardige olie in. Schep de tempeh uit de marinade met zo min mogelijk vocht. Wanneer de koekenpan goed warm is, mag de tempeh in de pan. Roerbak de tempeh zodat de marinade mooi opdroogt en wat karameliseert. De tempeh hoeft niet te garen dus wanneer het er goed uit ziet, is het ook klaar. 

Als de groentes beetgaar zijn haal je voor het laatste stuk de deksel van de pan. Zo kan het vocht iets indikken. Als je wat meer smaak bij de groentes wil, kan je nog wat marinade toevoegen. 

Wanneer de rijst en de groenten gaar zijn en de tempeh mooi gebakken is het gerecht klaar. Schep de rijst op een bord met de groentes erover. Leg daarop de tempeh.