Recept: vegan merengue schuimpjes

Wij hebben wat leuks: we gaan samen koken en bakken! Als eerste vegan merengue schuimpjes. Die je maakt met het vocht van kikkererwten!

Ingrediënten vegan merengue schuimpjes:

  • 1/2 cup aquafaba uit 1 blikje kikkererwten van 400 gram
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1/4 tl cream of tartar*

 

Instructies:

Merengue schuim kloppen

Giet het blik kikkererwten af en vang het vocht op! Dit vocht is een magisch opklopbaar goedje wat ook wel aquafaba genoemd wordt. Gebruik een 1/2 cup aquafaba**

Doe de aquafaba in een vetvrije mengkom. Voeg hier de 1/4 tl cream of tartar aan toe. Klop dit op in je standmixer op middelhoge stand of met een handmixer (uithoudingsvermogen vereist!). Na ongeveer 5-8 min is het zo stijf geworden dat als je de garde afklopt de spettertjes op de rest blijven liggen. Dat is het moment om de mixer weer aan te zetten op een middelmatige snelheid en lepel voor lepel de suiker toe te voegen. Als alle suiker is toegevoegd zet je de mixer op een hoge stand en laat deze 8-10 minuten kloppen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 100 graden Celsius hete lucht.

Controleer of de merengue goed stijf is. Als je de garde omdraait moet de merengue in een stijve piek omhoog blijven staan.

Vegan merengue schuimpjes spuiten

Nu kan je er mooie schuimpjes van maken. Als je een spuitzak hebt dan kan je daar natuurlijk mooie vormpjes mee maken, maar met een lepel werkt ook prima. ***
Laat de merengue niet te lang staan voordat je die spuit en in de oven zet want dan gaat het weer schiften.

Bakken en genieten

Nu komt het moeilijke gedeelte. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je schuimpjes en hoe ‘droog’ of taai je ze wil. En het beste is, je weet pas achteraf of dat is gelukt 😉

De schuimpjes op de foto waren ongeveer 2 cm in doorsnede. Deze hebben 45 minuten in de oven gestaan en kwamen er helemaal gaar uit. Voor een iets taaiere binnenkant zouden wij 30 minuten hebben gedaan. Voor grotere schuimpjes of zelfs merengue taartjes kan de baktijd oplopen tot 2,5 uur.

Officieel moet je de schuimpjes in de oven laten afkoelen. Aangezien wij de oven meteen weer nodig hadden, hebben we ze er meteen uitgehaald en dat ging ook prima. Doe tussendoor de oven niet open, dan heb je kans dat je schuimpjes inzakken.

Bak ze en geniet van je heerlijke vegan merengue schuipjes!

Liefs, Lieke

cream of tartar is een stabilisator die je bij de toko kan kopen. Er staat als ingrediënt lactase op, maar dat heeft niets met lactose te maken. Cream of Tartar is vegan. Met dit kleine potje doe je eeuwen.

** met een 1/2 cup hadden wij 1,5 bakplaat met kleine schuimpjes. De aquafaba die je niet gebruikt kan je prima invriezen. Je kan ook een dubbele portie maken. Uit 1 blik kikkererwten kan je ongeveer 1 cup aquafaba halen. In ieder geval van de kikkererwten bij de Ekoplaza.

*** de roze kleur hebben wij erin gekregen door voorzichtig bietenpoeder door de merengue te spatelen voordat die in de spuitzak ging. 

Broederenstraat 29
7411 LA Deventer 0570 - 44 27 48
info@sync-ok.nl